background

Bademcik ve Genizeti Cerrahisi

Bademcik ve Genizeti Cerrahisi
Bademcik ve Genizeti

Bademcikler ve genizeti vücudumuzun bağışıklık sisteminde rol alan lenfosit üreten lenfoid dokulardır. Bu lenfoid dokular vücut için koruyucu bariyer görevi görselerde  virüs ya da bakterilere maruziyeti sonucu kendileri de enfekte olabilirler. 

bademcik iltihabının da görülme sıklığı, çocukların anaokulu, kreş ya da ilkokul gibi kalabalık olarak bulundukları yerlere gitmeye başladıkları dönemlerde zirve yapar.

Çocukluk çağının en sık görülen rahatsızlıkların başında gelen bademcik enfeksiyonları okul devamsızlığı okul başarısında azalma ve sık antibiyotik kullanım gibi nedenlerle hastayı olumsuz yönde etkiler.

Bademcik ve genizeti alınması gerekli durumlarda cerrahi tek seçenektir Bu durumlar sık tekrarlayan bademcik iltihapları, solunum sıkıntısı, horlama yapan bademcik ve genizeti büyümeleri, yutma güçlüğüne neden olan bademcik ve genizeti büyümesi durdurulamayan bademcik kanamaları, bademcik tümörleri ve  peritonsiller apse geçirmiş olmak olarak özetlenebilir.

Özellikle çocuk yaşlarda bademcik ve genizeti ameliyatları sık gerçekleştirilen bir operasyondur.

Çocuk hastalarda genelde bademcik ve geniz eti problemleri ile birlikte gelişir ve cerrahi gereklilik durumunda çoğunlukla hem genizeti hem bademcik birlikte alınır

Plazma (Radyofrekans) Yöntemi ile Bademcik Ameliyatı

Vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademcikler ağrısız ve kanamasız bir şekilde plazma yöntemi ile artık çok daha pratik bir şekilde tedavi edilebilmektedir. 

Vücut savunma sistemimizde oldukça mühim bir yeri olan bademcikler ve geniz etin büyüklük açısından problem oluşturabilecek bir hale geldiğinde ağrısız ve hemen hemen kanamasız şekilde plazma (radyofrekans) yöntemi ile kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan uygulamada büyük bademcikler çocuğun sık sık bademcik iltihabı geçirip geçirmediğine bakılmaksızın alınmaktaydı. Fakat teknolojinin de gelişmesiyle birlikte uygulanan modern tedavi teknikleri ile bademciğin tamamen alınmasına gerek duyulmamaktadır. 

Plazma (Radyofrekans) ile Bademcik Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Plazma teknolojisi ile gerçekleştirilen işlemde bademcikler tamamen alınmaz. Plazma teknolojisi olarak adlandırılan radyofrekans teknolojisi ile bademciklerin solunum ve yutma sorunlarına sebep olan fazlalık kısımları alınır. Bademciklerin ortalama 1/5’lik kısmı bırakılır. Kalan bademcik dokusu ameliyat bölgesini kaplayarak, ameliyatın ardından ağrının çok daha az olmasını ve çok daha çabuk iyileşmeyi sağlar.

Plazma ile Bademcik Ameliyatında Ağrı Olur mu?

Coblatör Plazma Cerrahisi ile yapılan büyük damar girişlerinden ve sinir uçlarından da uzak kalındığından kanama riski ve ağrı daha önceki dönemlerde gerçekleştirilen bademciğin alınması operasyonuna göre çok daha az miktarlarda olmaktadır. Öte yandan yerinde bırakılan bademcik dokusu kısa bir süre sonra normal bademcik boyutlarına ulaşıp işlev görmeye ve bademciğin boğazı koruma fonksiyonlarını yerine getirmeye devam eder. Bademciğin tekrar eski boyutlarına kadar büyümesi çok nadir görünen bir durumdur. 

Plazma (Radyofrekans) Cerrahisi ile Geniz Eti Ameliyatı 

Coblatör Plazma  (radyofrekans) Cerrahisi ile geniz eti de tam görüş açısı altında tamamen alınabilmektedir. Gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar söz konusu yöntemle alınan geniz etinin tekrar büyüme ihtimalinin de düşük olduğunu göstermiştir. Etraftaki dokulara hasar vermeden gerçekleştirilen bu yöntemde işlem oldukça kısa sürmektedir. Bu sayede daha az anestezi verilen çocuklar okul ve sosyal hayatlarına çok kısa bir sürede dönmektedirdönebilmektedir.

Coblatör Plazma (Radyofrekans) Teknolojisi Nasıl Çalışır

Coblatör Plazma (Radyofrekans) teknolojisinde, iki farklı elektrottan gönderilen radyofrekans enerjisi ile iletkenliği sağlayan tuzlu su aynı ortamda plazma bölgesi adı verilen bir alan oluşturarak dokuları ablasyon dediğimiz uygulamayla buharlaştırıp küçültmektedir. Coblatör Plazma (Radyofrekans) teknolojisi düşük enerjili, minimal invaziv cerrahiye imkan sağlayan oldukça gelişmiş bir yöntemdir. Gerçekleştirilen işlemin diğer çevre dokulara ve vücuda herhangi bir şekilde kısa ya da uzun dönemde zararı bulunmamaktadır. Tam aksine lazer veya elektrokoterle gerçekleştirilen işlemlerde yüksek ısıdan nedeni ile çevre dokular daha çok zarar görmektedir. Ağrı ve kanama olasılığı daha fazla olmaktadır. Coblatör Plazma (Radyofrekans) heknolojisi ise kullanılan çok düşük ısıdan (40-60 derece) dokulara oldukça daha hassas davranılır. 

Coblatör Plazma Ameliyatının Avantajları Nelerdir? 

Klasik ameliyatlarda karşılaşılan dezavantajları yaşatmaz 

Ameliyat süresini oldukça kısaltır

Kanama ve ağrı yok denecek miktardadır 

Ameliyat sonrası iyileşme sosyal hayata dönüş çok hızlıdır 

Geniz eti ve bademcikler, keskin aletler kullanılmadan, buharlaştırılarak alınır

Kanama ve ağrı oranları azalır

Plazma Teknlojisi ile Bademcikler Buharlaştırılıyor

Plasma teknolojisi ile bademciklerin tamamının gereksiz yere alınması yerine yeterli miktarda küçültülmesine ve solunum yolunun açılmasına imkan vermektedir. Bademciklerin buharlaştırılması teknolojisi ile ameliyat kontrollü ve kanama gerçekleşmeden yapılır. Bu arada bademcikler mikroskop altında istenilen seviyede kontrollü olarak küçültülebilmektedir. 

Radyofrekans Teknolojisi ile Ağrısız Bademcik Tedavisi 

Bademcik buharlaştırma teknolojisi sayesinde bademciğin derinlerindeki büyük damarlardan ve sinir uçlarından uzak kalındığından neredeyse hiç ağrı olmaz. Plazma yöntemi ile Bademcik buharlaştırmada yine çevre dokulara zarar vermeden uygulama yapılır ve ağrı neredeyse yok denecek kadar azdır ve kısa süreli bir işlemdir. 

Neden Radyofrekans Yöntemi ile Bademcik Küçültme?

Çocuklarda görülen sorun büyük bademcikler ve bu nedenle solunum zorluğu ise bademcikleri almak yerine küçültmek hasta için çok daha konforlu olmaktadır. 

Bademcik ve Geniz Etin Hangi Sorunlara Yol Açar ?

- Ağzı açık uyuma ve horlama

- Büyüme ve gelişme yavaşlar

- Konsantrasyon bozukluğu yaşar

- İştah azalır

- Yüz ve çene yapısı değişir

- Nefes durmasına neden olabiliyor

- Yaşıtlarından fiziksel olarak geri kalmasına neden olabilir

- Gece iyi nefes alamayan çocuk derin uykuya geçemez.