Burun, yüz estetiğinin en önemli bir parçalarından biridir. Rinoplasti yani estetik burun ameliyatı, hastanın yüz, cilt, kıkırdak ve burun anatomisine göre planlanan, burun kemik ve kıkırdak iskeletini yeniden şekillendirerek, kişinin yüzüne uygun ve orantılı hâle getirmeyi amaçlayan cerrahi prosedürdür. Herkesin burun şekli birbirinden farklılık göstermektedir. Dolayısıyla yapılacak olan işlemler de birbirinden farklılık gösterir.
Rinoplasti ameliyatında esas amaç burnun estetik ve fonksiyon (burnun nefes alması) açısından hastayı tatmin edecek sonuca ulaşmaktır.
Burun estetiği ameliyatı mutlaka hastane ortamında genel anestezi altında yapılır. Kemik gelişim yaşını tamamlamış kadın, erkek herkese yapılabilir.
Kemik gelişim yaş sınırı kızlarda ve erkeklerde 18’dir. Ameliyat süresi ortalama 1- 3 saat kadardır. Revizyon ameliyatlarında ameliyat süresi genellikle daha uzundur. Rinoplasti ameliyatı açık ya da kapalı teknikle uygulanabilir. Kişiye hangi tekniğin uygulanacağı hasta ve cerrahın iletişimiyle ve cerrahın kişinin durumuna göre tercihi ile ilişkilidir. Ameliyat sonrası burun içine tampon konmayabilir, tamponun gerek görüldüğü aşamalarda da hastanın rahat nefes alabileceği silikon yapılı tamponlar tercih edilir. Böylece hasta ameliyat sonrası nefes almakta güçlük çekmez ve daha rahat bir dönem geçirir.
Ameliyat öncesinde hastanın beklentileri ve isteklerini hekimin bilmesinde çok yarar vardır. Bu yüzden rinoplastiden önce hasta ve hekimin gerçekleştireceği görüşme çok önemlidir.
Ameliyatı yapacak doktorla görüşmeden önce hastanın kendisini bu ameliyata yönlendiren tüm şikâyetlerini belirlemesi çok önemlidir.
Hastanın, estetik olarak düzeltilmesini istediği problemlerin yanı sıra burundan nefes almasında sorun olup olmadığı, burun akıntısı, genize akıntı ve baş ağrısı şikâyetlerinin olup olmadığını belirlemesi, bu ameliyat sırasında burun bölgesindeki diğer problemlerin de saptanarak çözülmesinde doktora yardımcı olacaktır.
Hastanın, burun şekliyle ilgili olarak kendi belirlediği sorunları ve yapılmasını istediği değişiklikleri doktoruyla mutlaka tartışması gereklidir. Hastanın ameliyattan beklentilerinin kendi mevcut yüz estetik oranlarıyla ve normal burun fonksiyonları ile uyuşup uyuşmadığı aynı zamanda cerrahi tekniklerle olabilirliği doktor tarafından net olarak ifade edilmelidir. Ameliyat sonrası hayal kırıklığı oluşmasını engellemek, bu tartışmanın yeterince yapılması ve ameliyatı gerçekleştirecek doktor ile yapılması planlanan değişiklikler konusunda karşılıklı mutabakat sağlanması ile mümkün olacaktır.
Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 72 saat boyunca burunda şişmeler ödemlenmeler meydana gelir bu süreçte saat başı 15 dk buz tatbiki, başın 30 derece yüksek pozisyonda kalınması ve hastanın istirahat etmesi gerekmektedir.
3. gün sonunda çok ciddi oranda şişliklerde azalma meydana gelecektir.
Ameliyat sonrasında hastanın varsa burun içi tamponları çoğunlukla 2 -3 gün sonar çıkartılır.
Burun üstündeki alçı ve bandajların 7-8 gün kalması istenir. Bandajların ıslanmamasına özen gösterilmelidir.( hasta banyo yapabilir saçlarını yıkayabilir ama burun bandaj ve alçıya su değdirmemek şartıyla)
Alçı ve bamdajın alındığı dönemde hastanın ilk kez göreceği burnu nihai sonuç olmayacak, dokulardaki ödemin azalması ve burnunun son şeklini alması, kullanılan ameliyat tekniği, burun cildinin yapısı ve ameliyat sırasında kullanılan greftlerin (burna eklenen kemik, kıkırdak gibi dokular) cins ve miktarına göre ilk 2 ila 3 ayda daha hızlı olmak üzere, yaklaşık 6 ila 12 ay sürecektir.
Açık teknik uygulanan hastaların burun ucundaki dikişler 7-10 gün sonra alınır.
Burun içi eriyecek dikişlerin erime süreci 1 ay civarında bir süreçte gerçekleşmektedir bu süreiçerisinde hastanın burun içi kabuklanmaları nedeniyle temizleme spreyleri ve nemlendiriciler kullanabilir.
Rinoplasti sonrası gözaltı şişlik ve morluk hasta cilt hassaslığına gore oluşabilir. Bu şişlikler ve renk değişiklikleri 2 hafta sonra kaybolacaktır.
Rinoplasti sonrası ilk 6 hafta boyunca burna darbe alınmaması ameliyat başarısı kadar önemli bir yere sahiptir. Hastalarımıza bu süreçte gözlük kullanmamaları, burna darbe yapabilecek fiziksel aktivitelereden uzak durmaları önerilir.
We partner with you to enable your technology so that you can focus on your organization’s mission leverage our talent, and creativity to help your business succeed above all your business competitors.
After relocating to Louisiana she served as Director of the Cardiac Catheterization Lab at Regional Medical Center of Acadiana. She was honored by the Medical Association for Physician's Recognition Award from March of 2015 through May 2016.
Dr has also had professional accomplishments at the University of Southern California School of Medicine and Medical Center including Instructor of Medicine, Chief Administrative Fellow, Division of Cardiology University of Southern California.
Bir çok estetik ameliyatı sadece deri ve deri altı dokularını ilgilendirdiğinden ağrılı değildir. Hafif ağrı olursa da bu 1-2 günde geçer ve bu süre içerisinde de kolaylıkla ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Kasların da dahil olduğu ameliyatlarda, örneğin meme protezi ameliyatları, ağrı ve gerginlik hissi biraz daha uzun sürebilir.
Estetik ameliyat hiç iz bırakmayan ameliyattır şeklinde yaygın bir kanı vardır. Estetik ameliyat için uygun ameliyat malzemesi ve özel sütür materyalleri kullanılır , çok az da olsa, mutlaka bir iz kalır. Ancak estetik ameliyatlarda bu izler bir yerlere gizlenir. Örneğin burun estetiği ameliyatında burun deliklerinin içine, göz kapağı estetiği ameliyatlarında göz kapağı içinde, kulak operasyonlarında kulak arkasına gibi. Karın germe operasyonlarında ise iz sezaryan izinden biraz daha uzun olup bikini bölgesinde saklı kalır.Liposuction (yağ çekme) işlemi hiç iz bırakmaz. Bazı ameliyatlarda ise izlerin tamamını gizlemek mümkün değildir. Örneğin meme küçültme ameliyatlarında olduğu gibi.
Asla böyle bir kanıt yoktur. Silikonsuz bir kadının kanser riski ile silikonlu olanın aynıdır. Silikon aynı zamanda meme dokusunu öne çıkardığı için olası kanserin saptanabilmesini kolaylaştırır.
Yapılan çalışmalar ile protezler bir insanın hayatta kalamayacağı yüksek ve düşük basınçlara maruz bırakılmış ve herhangi bir problem görülmemiştir.
Standart silikon implantların belirli yani sınırlı bir ömrü bulunmamaktadır. Uygulanan kişiler bir ömür boyu taşıyabilmektedirler.
Yanlış bir inançtır. Zaten kanser olan veya riski taşıyan benlerin bugün bilinen başlıca tedavisi eksizyon yani cerrahi olarak alınmasıdır.
En az 6 ay beklenerek izin son şekli görülüp düzeltme yapılması en sağlıklısıdır. Bu süre içinde daha az izin kalmasını sağlamak için doktorunuzla görüşüp önerileri dikkate almanız önemlidir. Yara ve yanık izleri hiçbir zaman tamamen yok edilemez. Bunlar ancak küçültülebilir yada hafifletilebilir. Yapılacak estetik ameliyat sonucunda ortaya çıkan yeni görünümün ne oranda başarılı olabileceği kişinin cilt yapısına, yaşına, yara ve yanık izinin boyutlarına, vücuttaki yerine, derinliğine göre değişir.
Ruh ve beden sağlığı yerinde olan herkese uygulanabilir. Ancak bazı ameliyatlar için yaş sınırlaması, ya da o ameliyatın yapılabilmesi için ideal olan bir yaş vardır. Örneğin dudak yarığı ortalama bebek 2 aylıkken, damak yarığı ameliyatı 1 yaşında, kepçe kulak ameliyatı 5-6 yaşında, meme büyütme estetiği ve burun estetiği 17 yaş üzerindekilere ve yüz germe ameliyatları 40 yaş üzerindekilere yapılmalıdır.